mozaikmed.hu - 2023-05-09 19:26

Dr. Dudás Attila vagyok, jogász végezettségű. Ugyan sose sportoltam versenyszerűen, de mindig igyekeztem aktívabb életet élni. A baráti focik, kirándulások, kerékpározások elől sose “futottam” el. 2018 tavasza óta járok rendszeresen teljesítménytúrákra, nyugodtan mondhatom, hogy ez indított el a futás felé. Ugyanezen év őszén pedig elkezdtem a rendszeres futást is.

2. Miért kezdtél el futni? Hogyan emlékszel vissza az első Mozaik Med SE közösségi futásodra?

Egészségmegőrzés miatt kezdtem el futni nagyrészt. Elhízva sose voltam, de javasolták, hogy az ülőmunka miatt kezdjek el rendszeresen sportolni valamit. Másik ok pedig az a felismerés volt, hogy végre egy sport amiben nem hátrány, ha valaki kisebb az átlagtól!

Futó Geri barátom hívott el, emlékszem izgultam is kicsit milyen lesz ekkora társasággal futni, de azonnal megfogott a közösség szelleme, így hamar oldódott a kezdeti bizonytalanságom.

3. Mióta futsz a Mozaik Med SE-vel? Miben segített neked a Futóközösség?

2021 júniusában csatlakoztam a Mozaik Med közösségi futásaihoz. Gyakorlatilag az első alkalomtól kezdve csak “szökőévente” hagyok ki Mozaik Med futást.

Sok mindenben tudott segíteni a Közösség. Mivel sokan, sokfelől jöttünk, így nagyon sok új nézőpontot, hozzáállást ismerhettem meg. Megtanultam sokkal jobban alkalmazkodni, figyelni a másikra. Futóként pedig rengeteget fejlődtem, gyorsultam a 2 év alatt, össze se lehet hasonlítani a Mozaik Med előtti énemmel, hála a Közösségnek.

4. Melyik sporteredménye(i)dre vagy a legbüszkébb (főleg futás, állóképességi sporttal kapcsolatos)?

Extreme Trail korosztályos III. hely, Fun Run 7. hely, illetve Mátrabérc Trail 28. hely, mind 2023-as versenyek és mind nagyon komoly, elit mezőnnyel.

5. Futónagykövet lettél, milyen céljaid vannak vele?

A célom az, hogy minél több emberrel szerettessem meg a futást, illetve a rendszeres sportolást. Nemcsak az ember fizikai állóképességére, de a lelkére is kiváló hatással van a futás. Futónagykövetként mind a kezdőket, mind az igazi versenylovakat motiválni szeretném a további fejlődésre.

6. Milyen közeli és távoli futócéljaid vannak?

Közeli célként most egy nyári verseny sikeres teljesítése a Radnai-havasokban (Rodnei Sky Race), igazi alpesi kaland lesz, hatalmas emelkedőkkel és jó társasággal. Távolabbi célként a legjobb Mátrabérc időmön (6:47) tovább csiszolni és kemény munkával bevinni 6 óra alá. Valamint folytatni a Kárpát Kalandokat.

7. Milyen tanácsot adnál egy életmódváltónak, aki első futóedzésére készül?

Mindent csak fokozatosan!! Elsőként a sétát javaslom, erre remek alkalom a Mozaik Med most induló séta csoportja, ahol szervezett körülmények között lehet megtenni első lépéseinket a rendszeres futóvá váláshoz. Ne féljen kérdezni a tapasztaltabbaktól, nincs “hülye” kérdés, csak fel nem tett kérdés. Olvassunk és kérdezzünk bátran. Utolsó tanácsként javaslom pedig, hogy mindenki szerezzen be egy jó futócipőt, lábaink hálásak lesznek ezért!