mozaikmed.hu - 2022-04-18 10:18

Üdvözlöm a Mozaik Med Futóközösség tagjait és a cikk olvasóit!
Szőllősi Mihály vagyok, 32 éves. Nyíregyházán élek feleségemmel, Gabriellával és nevelt lányommal, Reginával. 12 éve rendőr járőrként dolgozom.

A sporttal már általános iskolában megismerkedtem, anno az iskola férfi röplabda- és foci csapatában amatőr szinten játszottam. Magával a futással pedig 20 évesen, a rendőr szakközépiskolás felvételinél kezdtem megismerkedni. Néhány hónapos felkészüléssel a legjobbak között értem célba, amivel azonnal felvételt nyertem.

Több éven keresztül kizárólag a 2 km-es, éves fizikai alkalmassági vizsgálat alkalmával futottam. 2019-ben 30 évesen, korábbi dohányzásról leszokva, 106 kg-ra meghízva az utolsók között kocogtam le ezt a távot. Ekkor elhatároztam, hogy ennek a folyamatnak véget kell vetni! 2019 szeptemberében kis távokkal, hetente több alkalommal kezdtem a futásaimat. Annyira motiváltá váltam, hogy 2020 februárjában már 90 kilóra fogyva a legelső félmaratonomat teljesítettem pontosan 2 órás idővel. A fizikai aktivitás mellett a cukros üdítőket is elhagytam, kisebb adag ételeket ettem és a nasit minimálisra csökkentettem.

Jelenleg általában heti 2-3 alkalommal futok, de ha a szabadidőm engedi, ennél több is előfordul. Arra próbálok figyelni, hogy hetente legalább egy edzés hosszú távú legyen.

A Mozaik Medről a közösségi médián keresztül hallottam. 2021 októberében vettem részt az első nyíregyházi közösségi futáson. Azzal a céllal csatlakoztam, hogy az akkori teljesítményemet még jobban fokozzam és az edzéseim változatosak legyenek. Már az első közösségi futáson tapasztaltam, hogy a bemelegítésre és a nyújtásra nem figyeltem eléggé korábban.

Továbbá, ami nagyon tetszik, hogy sok olyan futó alkotja a közösséget, akik az elért eredményeik alapján a kezdők, illetve a többi futó részére „példaképek” lehetnek. 

A futással a célom a hosszú távú egészséges élet fenntartása. Futásaim során már többször teljesítettem 30 km közeli távokat, így remélem hamarosan a maratoni táv fog következni.
A környék kisebb-nagyobb versenyein indultam a tavalyi évben. Általában félmaratonon, de ahol nincs ez a táv, ott a 10 km-es távon. Eddigi legjobb időm félmaratoni távon az 1 óra 53 perces, míg 10 km-es távon a 49 perces idő.

Akik most kezdenék el a futást azoknak üzenem, hogy nincs olyan, hogy „majd ekkor-akkor”, hanem MOST kell elkezdeni, a többi csak kifogás.

Bemutatkozásomat kedves feleségem mondatával zárnám: "Te már függő vagy!". Számomra ez dicséret! smiley