mozaikmed.hu - 2021-06-09 13:37

Dr. Juhász Edit vagyok, 37 éves, biológus és családanya. A Debreceni Egyetemen dolgozom adjunktusként, biológusokat oktatok és emellett kutatok is. Gyermekeim 3 és 5 évesek. A megszületésük előtt az állóképességem javítása és egy kis fogyás céljából kezdtem el futni 2014-ben, teljesen a nulláról indulva. A gyerekek megszületése után újrakezdtem a futást, főleg azért, hogy tudjam velük tartani a lépést, majd 2020 tavaszán kezdtem el intenzívebben csinálni.

Felnőtt fejjel kezdtem el sportolni, sportmúlt nélkül. Először a fitnesz érdekelt, olyannyira, hogy elvégeztem egy fitnesz sportedzői képzést is. Aztán a konditermes edzések mellett elkezdtem futni, és ahogy telt az idő érezhetően fejlődni kezdtem a futásban majd egyre inkább ezt a tevékenységet részesítettem előnyben.

Az állóképességem javítása és fogyás céljából kezdtem el futni. Az első Mozaik Med-es futásomról már a bemelegítés után haza akartam jönni, mert elfáradtam, de milyen jól tettem, hogy maradtam. Nagy élmény volt az erdőben futni (a szúnyoginvázió ellenére is). Energiával és motivációval feltöltekezve értem haza utána. Egyértelmű volt, hogy a következőre is elmegyek.

A Mozaik Med debreceni Közösségi Futásán először 2020 júniusában vettem részt. Nagyon megtetszett a csapat, illetve mindaz, amit képviselnek, és ahogyan teszik ezt. Ezért egyre gyakrabban látogattam el a közösségi futásokra.

Roppant motiváló a közösség, nekem sokat segített azokban az időszakokban, amikor nem úgy mentek a futások, ahogy szerettem volna. A csoport segített átlendülni a nehézségeken, hogy ne adjam fel és persze rengeteget fejlődtem a közösséggel eltöltött idő alatt. Tulajdonképpen a futóközösségnek köszönhetem, hogy még mindig futok és egyre jobb eredményeket érek el.

Nagyon szívesen emlékszem vissza az első (és egyben belehalós) félmaratonomra, amit a Rotary futófesztiválon futottam le 2020 őszén. A legbüszkébb arra vagyok, hogy durván egy év alatt sikerült elérnem, hogy 30 km-t le tudok futni egyben és 6 perces átlagtempó alá szorítottam az időmet félmaratonon.

Szeretnék motiválni másokat, hogy ha futnak, akkor ne adják fel, ha pedig még nem, akkor bátran vágjanak bele. Szeretném közvetíteni az emberek felé, hogy a futás milyen hasznos és egyben örömteli tevékenység.

Jelenlegi célom az, hogy 2 órán belül tudjam lefutni a félmaratont, jövőre pedig a maratont szeretném teljesíteni. Számomra hosszú távú cél a minél nagyobb távolságok leküzdése, ezért az ultra távok gondolata is foglalkoztat.

Azt tanácsolnám egy életmódváltónak, aki az első futóedzésére készül, hogy legyen bátor és kitartó. No meg persze azt is, hogy jöjjön el a Mozaik Med Közösségi Futásaira!