mozaikmed.hu - 2021-10-18 09:29

Nagy-Kovács Vince vagyok, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium speciális matek tagozatos diákja.

Már 4 évesen elkezdtem sportolni, kezdetben úszni, ezután pedig tájfutni, mert apa tájfutó szakkört tartott az iskolában. Ezt a sportot nagyon megszerettem, így már két éve a tájfutás legnépszerűbb kategóriájában versenyzek, a 14 évesek kategóriájában. A Nyíregyházi Sportcentrumhoz vagyok leigazolva, ami egy elég eredményes klub, mivel minden távon több, országos top 6-on belüli eredményt értünk el. Ezek az eredmények közül én 12 évesen a 14-es korosztályban a 6. helyet, míg 13 évesen az 5. helyet szereztem meg. Az idei váltóbajnokságon az országos 2. helyet szereztük meg. Az egyesületünkben ilyen jó helyezésre még nem volt példa és én erre a helyezésre vagyok a legbüszkébb.

Emellett még arra is büszke vagyok, hogy a tavalyi, mezei futó Diákolimpiát megnyertem, az ideiben pedig - újoncként - 4.-ként bejutottam az országos döntőbe, amit már izgatottan várok!

A tájfutásban 3 féle táv van, a rövid-, a közép- és a hosszútáv. Ezek közül én a rövidtávon vagyok a legeredményesebb, ez körülbelül 3 km, viszont a hosszabb, 6-7 km-es távokon is jól teljesítek.

A Mozaik Med Futóközösséghez már több mint 1 éve csatlakoztam, az egyik ismerősöm ajánlotta és azonnal meg is szerettem. Nagyon szimpatikus edzőm volt, Aradi Bernadett, aki sokat foglalkozott velem, figyelte a technikai dolgokat. A Mozaik Mednél szinte én vagyok az egyetlen gyerek, ettől függetlenül jól érzem magam a felnőttek társaságában, de jó lenne, ha lennének korombeliek. Szerintem nagyon jó a közösség bármilyen korosztálynak, emellett az se számít, ha most kezded a futást, mivel többféle csoport van, a rekreációstól a versenyzőig.

A futást azért tudom ajánlani bárkinek a Mozaik Mednél, mert nagyon jó a közösség, sohasem lehet unatkozni.

Ha társakkal vagy, sokkal élvezetesebb a futás. Az edzéstervet szakmai edző írja, nem kell félni a lesérüléstől. Gyerekeknek ráadásul azért is lehet élvezetes mondjuk egy futóverseny, mert jutalmat kapsz a végén. A futás azért jó még, mert igazából bármikor lehet csinálni. Ha nem bírod vagy elfáradtál, akkor megállhatsz és pihenhetsz. És ha ezt az egészet egy közösségben csinálod, máris jobb!

Én, ha hétvégén versenyem van, akkor a hétköznapokon 3-szor futok, ebből egy a szerdai Közösségi Futás és van általában egy átmozgató edzésem. Ha nincs versenyem, akkor hétköznap ugyanúgy 3-szor futok, de hétvégén vagy edzek egy keményet vagy elmegyek a Mozaik Meddel a Tokaji-hegyi edzésre.

Egy ideje már elég keményen edzek, szeretnék sok dobogós helyet elérni futásban és azon belül tájfutásban is, akármilyen kategóriában is vagyok. Ebben a témában a nyíregyházi edzőm a példaképem, aki tavaly Országos Bajnok lett!