mozaikmed.hu - 2021-06-07 22:31

Sziasztok!

Szabó István Zoltán vagyok, nős, egy 24 éves egyetemista fiú édesapja. Villamos üzemmérnök a végzettségem, informatika, ezen belül híradó-távközlés szakterületen dolgozom a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. 16 éves korom óta vagyok igazolt versenyző, igaz, hogy 40 évig csak a sakk volt a fő sportágam (nem röhög). A futás 2018-ban került komolyabban szóba, orvosi javaslatra kezdtem el az agytorna mellett a testemet is edzeni. Az orvos koleszterinszint csökkentést javasolt, és mivel nem akartam gyógyszert szedni, az étrendemből pedig már akkor is száműztem a vörös húsokat, testmozgásként a futás jött képbe.

2018. március közepén kezdtem el a lakóhelyem környékén kb. 2 km-es távokkal futni. Akkor még csak stopperrel mértem az időmet, és a Google Earth-szel mértem le a megtett távot. Azon a nyáron már a kemény föld és az aszfalt helyett inkább a Nagyerdő puhább erdei talaján futogattam a pallagi körömet, ami 6,75 km volt. Ősszel láttam meg az Oxigén kupa kiírását az egyik futásomon, benne „új táv” 10 km. Fellelkesülve mindjárt növeltem az akkori km-emet, 8 km-t futottam, és beneveztem a következő hévégi fordulón az Oxigén kupára, a 10 km-t teljesítve. Attól kezdve rendszeres résztvevője lettem, csak néhány fordulót hagytam ki sérülés vagy másik verseny miatt. Fél évvel a futás elkezdése után a koleszterinszintem 1 egésszel csökkent, 5,6-ról 4,6-ra sikerült levinnem, valamint 9 hónap alatt 10 kg-mal lettem könnyebb (75 kg/65 kg). Azt a testsúlyt azóta is tartom.

A Mozaik Medről kollegámtól hallottam. 2019. január 2.-án vettem részt először a debreceni közösségi futáson. Azonnal megtetszett az edzések hangulata, orvosi és edzői háttér mellett változatosabbak lettek a futásaim. Sok segítséget, motivációt kaptam, hogy 2019. május 4.-én lefussam az első félmaratonomat. Ez a dátum másról is nevezetes, ekkor ünnepeltük a debreceni Mozaik Med közösség megalakulásának 1 éves évfordulóját.

Ezután felgyorsultak az események. Elkezdődtek a Tarcal (Tokaj) hegyi futások, amelyeken rendszeres résztvevő lettem, de csak terepen. Aszfalton még nem vállaltam be. Kivétel azért itt is van, 2020-ban a Kékes csúcsfutást teljesítettem. 2019 nyarától kezdve havonta futottam a félmaratonokat, és elkezdtem kacérkodni a maratoni táv teljesítésének gondolatával. Ehhez Adrián futónagykövetünk adott instrukciót, a heti km szám tekintetében. Egyre több versenyen indultam az Oxigén kupa fordulókon kívül is, Nagyerdei Terepmaraton 21 km, Farkasszigeti Daruvonulás 21 km (abszolút 3. hely). Balmazújvárosi Mikulás futás 21 km (korcsoport 3. hely), Tarcal-Tokaj Extreme Trail 21 km. Ezek után adta magát, hogy a 2020. januári Téli Mátra teljesítménytúra XL távját kicsit megnyújtva teljesítsem első maratoni távomat (6 óra 25 perc, 1500 m szint).

A 2020-as év szinte teljes egészére a koronavírus miatti korlátozás nyomta rá a bélyegét. Sok verseny elmaradt, illetve virtuálisan, egyénileg teljesítve került megrendezésre. Természetesen jobb társakkal futni, versenyen összemérni magamat másokkal, de én szeretek egyedül is futni. Ilyenkor az idő és a távolság az ellenfelem, na meg a terep. 2020-ban összesen 7 maratont – vagy annál hosszabb távot – futottam. Ezek közül említésre méltó a Nagyerdei Terepmaraton (4:07:47, rendészeti kategória 3. hely). A Mozaik Med által szervezett versenyeken (Fuss és szelfizz!, Versenyezz a városért, fuss az egészségedért!) sikerült 2 fekete pólót szereznem, amelyekre nagyon büszke vagyok. Nagy küzdelem, jó mulatság volt! Az aszfalt továbbra sem a barátom... 2020-ra 2020 km-t tűztem ki magam elé, ezt egy kicsit sikerült túlteljesítenem (680 km-rel).

2021. Kicsit visszább vettem, eddig csak 2 ultra távot futottam. Pihentetem a jobb lábam, bokaízületi gyulladás + talpi bőnye gyulladás. Az Ultra Tisza tó versenyre készülök. Na nem egyéniben, 6 fős csapatban. A május 31-én véget ért Preventúra versenyben rendészeti férfi kategória 3. helyet szereztem. Erről majd írok egy külön posztot, ha hivatalosan is kihirdetik.

Maradjatok motiváltak, tűzzetek ki célokat magatok elé, lépjetek ki a komfortzónátokból! Ha nekem sikerült 57 évesen, szinte a 0-ról idáig jutnom, nektek is menni fog! Minden idő futóidő! Ne gyertek ilyen kifogásokkal: Hideg van. Esik az eső. Fúj a szél. Neki több ideje volt felkészülni. 

Ki, ha nem TE? És mikor, ha nem most?

Szűk 3 hét múlva 60 éves leszek, csak azt tart vissza attól, hogy 60 km-t fussak a szülinapomon, hogy rá egy hétre UTT, és nem kockáztatok a csapat érdeke miatt. De ami késik, nem múlik!