dr. Bana Richárd - 2021-09-17 14:12

"Szeretnék sportolni, de nincs időm Doki! Napi 9 órát dolgozom, a férjem még többet dolgozik. 2 éves a kislányunk, nincs szívem a délutáni értékes családidőben elmenni sportolni. Tudom együtt is lehetne a családdal mozogni, de még olyan pici hozzá a gyerkőc. Mikor sportoljak? Ez most kifogás?"

Nem!

Nézze meg videón a cikk írójának, dr. Bana Richárdnak az előadását a Karizma tréningen a témával kapcsolatban:

https://www.youtube.com/watch?v=H6SEQwrN3mE

Lehet sportolni munkaidő előtt, nagyon nehéz rendszeresen megvalósítani, különösen ha a családapa már hamar elmegy dolgozni.

Lehet sportolni munkaidő után, igen tudom sokszor, nincs szívünk és kedvünk a családidőből énidőt elsajátítani.

És lehet(ne) sportolni munkaidő közben!

Ön érezte már úgy, hogy van napközben 1-2 óra holtidő, amikor nem történik valójában semmi. Sokkal hamarabb is eltudnánk végezni a munkát, valójában a 8 óra sokszor nem hatékony munkavégzéssel telik.

Mennyire meseszerű lenne, ha hetente legalább 2x30-45 percig elmehetne a dolgozó akár helyben egy kicsit sportolni, kikapcsolódni, feltöltődni. A munkatársakkal egy újabb közösségi esemény alakulna ki az edzőteremben vagy egy közös foglalkozáson pl. jóga, boksz, zumba.

Egészségesebb és motiváltabb dolgozók, hatékonyabb munkavégzés, kevesebb betegszabadság.

Kinek rossz ez? :) És kinek jó? ;)

Örömmel töltődök fel én is néhány kilométerrel a rendeléseim után napközben!

Üzemorvosi munkám során látom, hogy sok cégnél adottak a feltételek hozzá: van elég dolgozó, van külön terem, amiből edzőterem is lehetne és a cégvezetők, tulajdonosok is rendszeresen sportolnak, nyitottak rá.

Svédországban a Björn Borg sportruházati cég 5 éve kötelezővé tette minden munkavállalójának, hogy heti egyszer a céghez közeli edzőterembe járjanak sportolni vagy elmenjenek úszni.

"Ha nem akarsz edzeni, ha nem akarsz a vállalati kultúra részévé válni, akkor távoznod kell tőlünk. Eddig senki nem távozott a cégtől a kötelező sportolás miatt." - mondta Henrik Bunge vezérigazgató

Több magyarországi cégről is tudok, ahol ennek a feltételei élesítve vannak, hogy gyakorlatban mennyire működik azzal kapcsolatban kevés az információm.

Örömmel olvassuk a cikk olvasóinak a véleményét, tapasztalatait ezekkel kapcsolatban.

A 4 napos munkahét is egyre gyakrabban a beszélgetés tárgya, reméljük a sportolási lehetőség a munkahelyeken is egy újabb opció lesz a jövőben.

Nem gondolom, hogy minden munkahelyen azonnal jól működő lenne, de megfelelő kontrollal, szervezéssel, HR és tárgyi feltételekkel hosszútávon egy sikeres lépés lehetne, hogy egészségesebbek legyünk, a minőségben eltöltött életévek átlaga megnövekedne és a WHO által javasolt heti 150 perc mozgást könnyebben betudnák építeni a dolgozók a heti rutinjukba!

Ön örülne neki, ha sportolhatna heti 2x munkaidőben?

Örömmel olvassuk a véleményüket a cikkel kapcsolatban!

 

dr. Bana Richárd

Családorvos, Foglalkozás-egészségügyi szakorvosjelölt

elnök, Mozaik Med SE