Dr. Valcsák Attila - 2022-04-13 09:58

Sziasztok!

A tavasznak köszönhetően kiváló idő köszöntött ránk és sokan határoznak úgy, hogy a természetben keresnek kikapcsolódást. Lehet túrázni, futni, bringázni stb. Sajnos óvatosnak kell lennünk, mivel alig látható veszélyforrások leselkedhetnek ránk, mint például a kullancsok.

A kullancsok számos kórokozót hordozhatnak magukban és csípésükkel átadhatják azt a gazdaszervezetnek.

Az egyik legismertebb a Borellia burgdoreferi baktérium, a Lyme kór okozója. Szerencsére erre van antibiotikumos kezelés, mely után teljes értékű életet élhetünk.

A másik és egyben veszélyesebb kórokozó a kullancsencephalitis-vírus, mely a fertőző agyvelő gyulladást okozza. Sajnos halálos kimenetelű is lehet vagy maradandó károsodás mellett gyógyulhat, aki megfertőződik. Jó hír, hogy védőoltás van ellene.

Megelőzés:

Próbáljunk minél több bőrfelületet takaró ruházatot viselni, ha szabadban vagyunk (bár ez aktív tevékenységnél nem mindig kivitelezhető). Futás előtt érdemes kullancs riasztó szert használni. Tevékenységünk után érdemes átvizsgálni az egész testet, különös gondot fordítva a testhajlatokra.

Ha kullancsot találunk a testünkben, próbáljuk meg kullancs csipesszel eltávolítani. Az eltávolítás lényege, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, így a kórokozók nem jutnak a nyálából szervezetünkbe. Az eltávolítással kapcsolatos bármilyen bizonytalanság esetén keressünk fel inkább szakembert! A csípés helyét ezután figyelni kell, bőrpír esetén háziorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz kell fordulni Borellia fertőzés kizárása miatt.

Kullancsencephalitis ellen szerencsére Magyarországon kétféle vakcina is elérhető: Encepur és FSME. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll és életkortól függően 3 vagy 5 évente újraoltás szükséges a védettség fenntartása érdekében.

Forrás: https://www.antsz.hu/data/cms100122/VML_2021_NNK.pdf

Kép forrás: Szőllősi Nóra Adrienn

Sok időt töltöttem szabadban gyerekkoromban és több alkalommal kellett eltávolítani testemből ezt az ízeltlábút, így már 8 évesen kaptam védőoltást az általuk okozott fertőzések kivédésére. Mivel sok versenyem van hegyi, erdős terepen, így az emlékeztető oltást is felveszem, amikor esedékes, hogy védettségemet fenntartsam.

 

Kérlek, legyetek óvatosak, előzzétek meg a bajt oltással, odafigyeléssel!

 

Dr. Valcsák Attila

Futónagykövet, háziorvos