- 2020-06-14 14:30

Sokan feltették nekünk ezt a kérdést. Így tehát kezdjük az elején. Mi is az a Plogging?
A plogging, a svéd plogga – vedd fel és a jogging – kocogás szavakból alakult. Jelentésének lényege, hogy futás közben felszedi a sportoló az útjába eső szemetet.
Ez egy új edzés típus, amit legjobban az intervallumos edzések közé lehetne sorolni, ami egyben tele van mobilitást fejlesztő gyakorlatokkal. Mivel két nem oda illő szemétdarab között egy tempósat futunk, majd rövid pihenő, amíg a szemét darabért lehajolunk és a magunkkal vitt szemeteszsákba juttassuk.

Azért esett az Sóstói-erdőre a választásunk, mivel Nyíregyháza egyik közkedvelt közösségi helye és mi is itt tartjuk a Közösségi Futásainkat kora tavasztól késő őszig minden hétfőn 18 órai kezdéssel.
Többszöri pálya bejárásunk során sem tűnt fel, hogy mennyi szemét rejtőzhet a túra és futóútvonalak mentén. Célunk az volt, hogy az egész erdőt kitakarítsuk.


Kellemes tavaszi időjárásban kerülhetett megrendezésre az I. Mozaik Med Plogging Nyíregyházán. A gyülekező helyszínén szép számmal érkeztek a segíteni és sportolni vágyó emberek. A regisztráció során mindenki eldönthette, hogy 2,4,6,7,8 illetve 10 km-es távon szeretne szemetet szedni futva. A regisztrációt követően mindenki kapott kesztyűt a biztonságos szemétgyűjtéshez, amely már a melegítésnél igen hasznosnak bizonyult.

Az eseményt Dr. Bana Richárd a Mozaik Med Sportegyesület elnöke és orvosa nyitotta meg. Köszöntötte a résztvevőket, beszélt az egyesületünkről, a ploggingról és felhívta a figyelmet a környezettudatos életmódra. Majd Valu Tibor, a Mozaik Med nyíregyházi futóedzője ismertette a ploggingolás menetét és bemutatta a plogging nagyköveteinket, akik zászlóshajói voltak az eseménynek, az ő vezetésükkel sikerült megvalósítani, hogy az egész erdőt lefednünk a szemétszedés során. Köszönet a Plogging Nagyköveteinknek: Bakosné Vincze Enikő, Sztányi Ildikó, Csősz Viktor, Sipos Ádám, Dr. Valcsák Attila. A közös bemelegítés nem maradhatott el, ami rendhagyóan plogging specifikus volt, amelynek a végén egy kis játék is belefért. Mindenkinek keresnie kellett egy szemetet a közvetlen környezetében, a lehető leggyorsabb idő alatt. A visszaérkezés után 5 csapatot alkottunk. A plogging vezetők üres zsákot tartva, közel 15 méterrel szemben állva a saját csapatával, sorversenyszerűen váltva kellett minden csapattagnak egymás után eljuttatni a szemeteszsákba, az előzőleg összegyűjtött szemeteket.

Ezzel a kis sprintes játékkal még jobban feldobtuk az addig is jó hangulatban zajló eseményt.

Ezek után nem maradt más minthogy az önkéntesek kiosszák a zsákokat és 6 csoportban elinduljunk az erdő különböző pontjaira futva, kitakarítani, szebbé tenni az erdőt. Sokan „furán” néztek ránk az erdőben, hogy mit is csinálunk, de akadt olyan is, aki zsákot és kesztyűt kért és csatlakozott hozzánk. Igazi régiség gyűjtőknek is nézhettek volna minket…a vasalótól a bringakeréken át a magnóig mindent találtunk, és ezek csak a szebb tárgyak kategóriájába kerültek volna. A büszkeség mellett sokszor csúnyább gondolatok is forogtak bennünk, hogy mi biztatja az embereket ilyen csodás területen a szemetelésre.

Kijelenthetjük, hogy mi sem gondoltuk, hogy ennyi szemét össze fog gyűlni az erdő belső zugaiból. Több mint 100 sportoló kb. 300 zsák hulladékot szedett össze!

Az összegyűjtött szemetet az I. Mozaik Med Plogging főtámogatója - a Csősz-Platán Cégcsoport SEAT Magyarország - szállította el a kijelölt hulladéklerakóba.

Az esemény végén a résztvevők ásványvizet, izotóniás italt, panna cottát és friss pékárút fogyaszthattak, amit a támogatóink ajánlottak fel.

Köszönet a résztvevőknek, köszönet az önkénteseknek és hálás köszönet a partnereinknek !!!

Nyíregyháza Város

Csősz - Platán Cégcsoport SEAT Magyarország

Sunshine Rádió

Városkép Nonprofit Kft.

Nyírvv Nonprofit Kft.

Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.

Nyíregyházi Kenyérgyár Kft.

Meating Burger & More

383thekopjarywater

Extreme Trail Hungary SE

Hammer Nutrition Hungary

Ratizol Kft.

Nagy Zsola Fotós

Reméljük sokáig fennmaradhat az erdő tisztasága, de garantáljuk, hogy rendszeresen ráfogunk nézni, mert a Sóstói- erdő tisztán a legszebb!

Mozaik Med,

Bízza ránk egészségét!