mozaikmed.hu - 2020-10-15 13:35

Sziasztok! Rákos Renáta vagyok. Szépségiparban dolgozom kozmetikusként 8 éve Debrecenben. Emiatt is fontos számomra az egészséges életmód, táplálkozás. Fiatalságunkat nem csak a kozmetikai termékekkel tudjuk megőrizni, hanem nagyban hozzájárul az, hogy mit eszünk és milyen életmódot folytatunk. Számomra az egészség mindig is fontos volt, odafigyeltem mit eszek, rengeteget sétáltam, otthon tornáztam. Munkám során sokat ülök és görnyedek, ezért hát és derékfájdalmakkal küzdök.

Sokáig sajnos az aktív sport kimaradt az életemből. Régóta gondolkoztam, hogy ezen változtatnom kellene. Az edzőtermek nem vonzottak soha. Egy volt atléta vendégem javaslatára 2018 szeptemberében elmentünk párommal futni. Már az első Stadion kör alatt beleszerettem ebbe a sportba. Örültem, hogy a magam kis tempójában sikerült lefutnom, amit elterveztem. Ezután futóként is megismerkedtem a Nagyerdővel, imádom hallgatni a madarak énekét. Mentem hidegben, melegben, hóban, sárban, esőben és meg lett az eredménye. Nagyon gyorsan fejlődtem erőltetés nélkül. Egy idő után a futástól észrevettem szellemileg és testileg is a változásokat. Könnyebben vettem a napi akadályokat, nem voltam annyira fáradékony, jobb lett a közérzetem, testi fájdalmaim is minimalizálódtak, önbizalmam is jó irányba kezdett el fejlődni, az eredményeim pedig még motiváltabbá tettek.

2019. február közepe fele szembe jött velem egy versenyhirdetés a közösségi hálón. Rövid tanakodás után be is neveztünk párommal. Így március végén részt vettem életem első futóversenyén, melyről 2. helyezéssel jöttem haza. Az eredményhirdetésig el sem akartam hinni. Napokig nem tudtam hova tenni, hogy velem ilyen megtörténhet. Nagyon féltem a versenytől. Ez a félelem azóta is megmaradt, bár inkább már izgalomnak hívnám. De ez természetes. Sok versenyen részt vettem, szinte minden héten mentem, sok szép helyezést értem el. Minden eredményemre büszke vagyok, de ezeket nem fogom leírni, mert nem lenne elég a lap, annyit tudnék róluk mesélni.

Inkább az első 21 km-es távomat emelném ki, amit egy rekortán pályán futottam le. Nem untam meg a körözést? Nem, az utolsó 2-3 km már nehezen akart telni, de nem a pálya miatt, hanem fáradtam.

A Mozaik Med Közösséghez 2019 augusztusán csatlakoztam. Kicsit tartottam az elején, de hamar rá kellett jönnöm, hogy egy nagyon jó közösségbe csöppentem. Ebben nagyban segített a tagok pozitív hozzám állása. El kellett ismernem, hogy csapatban, ahol mindenkinek egy az érdeklődési köre, ugyanaz hajtja, sokkal jobb futni és fejlődni. Sok futóismerősöm/barátom lett. Novemberben tagja lettem a Mozaik Med Sportegyesületnek.

2020. március elsején futónagykövet lettem. Számomra ez megtiszteltetés, és egyben felelősség is, ugyanis a közösségünkre és a csoportomra nekem is figyelnem kell és általam is fejlődniük kell a futásban. Példát kell nekik mutatnom kitartásommal. 2020 februárjában elvégeztem egy futótechnika javító tanfolyamot, ezzel is szeretnék segíteni a futóknak, mert egy jó futótechnikával bármit elérhetünk. Persze magamat is kikovácsolom, mert van mit alakítani.

Közeli futócélomból egyelőre távoli lett. Ősszel maratoni távot szerettem volna teljesíteni. Sajnos lett egy sérülésem, úgy néz ki lassan kilábalok belőle. Emiatt nem hiszem, hogy fel tudnék tisztességesen készülni. Jelenleg az a célom, hogy szép lassan visszanyerjem a tempómat, persze a tervezett versenyeket nem fogom kihagyni. Ami késik, nem múlik. Soha ne add fel egy sérülés miatt, pihend ki és tanulj belőle!

Tanácsom egy életmódváltónak? Először is ne gondolkozz sokáig, hanem vágj bele minél hamarabb, de mindezt fokozatosan csináld. Ne legyél szarka, aki sokat akart... Nem fogod megbánni, sokkal jobban érzed majd magad, ami kihat a hétköznapjaidra is. Könnyebben veszed majd az akadályokat, pozitívabban fogsz hozzá állni mindenhez. Ha csatlakozol közösségünkhöz, hamar azt fogod érezni, mintha már évek óta ismernéd a tagokat. Segítünk elérni a céljaidat.

Rákos Renáta
futónagykövet
Mozaik Med Sportegyesület