mozaikmed.hu - 2021-10-04 09:24

Sziasztok! Tóth Bettina vagyok, 24 éves – jelenleg a Deutsche Telekomnál dolgozok szolgáltatás menedzsment területen és mellette próbálom befejezni az Ellátásilánc menedzsment szakot a Debreceni Egyetemen – bár kérdéses, hogy a szak végez ki engem vagy ügyesebb leszek és nekem sikerül elvégezni. laugh

A futással hihetetlen módon, de szerintem vagy 9 éve sikerült megismerkednem, amikor is 15 évesen elkezdtem edzőterembe járni, mert 52 kilósan azt gondoltam nem ártana fogyni. (Most már hiába fogom a fejemet, késő.)

Ott csodálattal néztem, ahogy a futópadról fél óra folyamatos futás után leszállt az egyik tanár az iskolánkból és akkor még nehezen tudtam elképzelni, hogy lehet ennyit egyszerre lefutni. Én fokozatosan kezdtem a futást – futópadon, illetve Örökösföld körbefutásával (az körülbelül 2-2,5 km). Tinédzserként eleinte nővéremet vagy édesanyámat kísértem el kocogni, aztán kedvet kaptak a barátnőim is és elkísértek 1-2-szer futni.

Nővérem biztatására 2014-ben elindultunk a Rotary Jótékonysági futásán és ott annyira megtetszett a légkör, hogy még abban az évben beneveztünk a Terepfutásra, itt Debrecenben, egy minimaratoni távra. Innentől nem volt megállás, októberben részt vettem a 9 km-es Halloweeni futáson és a következő években szinte rendszeres résztvevője voltam ezeknek az eseményeknek. Mivel szeretem a változatosságot, futás mellett elég sok sportot kipróbáltam és űztem bizonyos ideig – többek között teniszeztem, kosaraztam, trx-eztem, boxoltam.

A legbüszkébb eredményeim között szerepel, mikor 2015-ben részt vettem a Wenckheim Kastély futáson és női 1. helyezést értem el 6 kilométeres távon Ekkor jöttem rá, hogy nekem is lenne esélyem a dobogóra kerülni több edzéssel a debreceni versenyeken, de sajnos nem mindig tudtam / illetve tudok rendszeresen edzeni. Így megmaradtam annál, hogy azért futok, hogy kikapcsolódjak és jól érezzem magam, a sanyargatást meghagyom másnak. smiley 2016-ban futottam a Budapest Night Run-on életem első 12 km-es távját. Aztán 2020-ig meg is maradtak a jól bevált kb. 5-10 km-es távok, bár megfordult a fejemben, hogy lehetne ebből félmaraton is.

Egyetemi éveim alatt már Facebookon találkoztam a Mozaik Med Futóközösséggel, azonban akkor még az óráim miatt nem tudtam elmenni egyetlen edzésre sem. 2020 januárjában a volt TRX edzőm közösségi futásokat kezdett el szervezni vasárnaponként Nyíregyházán és amikor csak tudtam részt vettem rajta. Itt csatlakozott jó pár mozaikos futó is, tőlük is hallottam, hogy hétfőnként van edzés - nekem viszont sajnos nem volt megfelelő az időpont – akkor én már Debrecenben voltam. A Covid miatt a vasárnapi közös futások is megszűntek, így maradt nekem a szokásos ,,akkor futok amikor van időm és kedvem” és örültem, ha a heti 2-3 futás meg volt. Aztán újraindultak a Mozaik Med Közösségi Futások, erre hívott el egyik kollégám és tetszett, hogy mennyire befogadó, összetartó a Közösség. Így nem is volt kérdés, hogy amikor csak időm engedte, rendszeresen részt vettem az edzéseken és kipróbáltam a hegyi futást is Tokajban.

Ezek az edzések mindig jó hangulatban telnek és nagyban hozzájárulnak a személyes fejlődéshez (még akkor is, ha kisebb távokat futsz és kevesebbszer).

Mióta elkezdtem 2020-ban a Mozaikkal edzeni, elindítottak a félmaratoni táv irányába az első 15 km-es Fancsika-körös edzéssel, majd ősszel lefutottam életem első 23 km-ét egyben. Most 2021-ben 4 fős kiscsapattal vettem részt az UTT-n és a táv rám eső része körülbelül 32 km volt. Erre a teljesítményemre külön büszke vagyok, hiszen, aki azt gondolná, hogy mennyit kellett ehhez edzeni – elárulom, én átlag heti 20 km-es távokat vittem fel 30 km-re és úgyis sikerült 1 nap alatt megfutni ezt a távot a nagy melegben.

Aki még csak barátkozik a futással, annak bátran ajánlom a Mozaik Med-et, mert itt megtalálod azt a motivációt, támogatást, ami az elinduláshoz szükséges.

És talán erre én is jó példa vagyok, hiszen mióta velük futok, egyre hosszabb távokat képes vagyok megfutni, egyre rövidebb idő alatt. A célom, hogy minél változatosabb, szebb tájakon futhassak, melyekhez bármikor lehet itt futótársakat találni.