- 2020-06-14 13:58

Aki egy kicsit is komolyabban kezdi venni a futóedzéseit, hamar beleütközik ezekbe a szavakba: akár az interneten olvasgatva, vagy más futókkal beszélve… esetleg közösségi futásainkon az edzők dobálóznak ezekkel a kifejezésekkel. De mik is ezek tulajdonképpen? Mi a különbség? Melyiket kell alkalmazni? Összefoglaljuk a lényeget!

Résztáv:

Résztávos edzésnek azt nevezzük, amikor – melegítés után – (távban vagy időben) előre meghatározott távokat futunk nagy intenzitással, ezek között pedig megállunk pihenni. Persze a megállást nem kell szigorúan venni, sétálni is lehet, de a lényeg, hogy nem futunk. Általában a pihenőidő is rögzített.

Intervall:

Intervall-edzés esetén az erős és könnyű futást váltogatjuk, tehát a különbség a résztávos edzéshez képest az, hogy a pihenő is futás – inkább kocogás. Az erős-könnyű részek szabályosan váltakoznak: például 200m erős, 100m kocogás, ezt ismételjük mondjuk tizenkétszer.

Iramjáték, idegen szóval fartlek:

Hasonlít az intervallhoz, viszont a könnyű és erős szakaszok váltakozása nem annyira szabályos, inkább a terepviszonyok, valamint a pillanatnyi érzetünk határozza meg, hogy mikor gyorsítunk bele.

Hosszúfutás:

Amikor egyenletes tempóban futunk (vagy legalábbis ez a cél), továbbá a táv – a saját repertoárunkban – a hosszabbak között van.

De akkor melyiket vessük be a jobb eredmény érdekében? Egy futó edzéstervében mindegyik edzéstípusnak helye van, sőt, szükségesek is a változatos edzésprogram kialakításához – kiegészítve egész könnyű (átmozgató) futásokkal, futóiskolával, erősítéssel, egyéb keresztedzéssel.

Klasszikus módon heti egy (igazán) hosszú futás javasolt. Ezen kívül a maradék 1-2-3 erősebb edzésünk legyen résztáv, intervall, vagy fartlek. Az, hogy melyiket választjuk, függhet például az időszaktól: alapozáskor, télen célszerű az utóbbi kettőt alkalmazni, hiszen hamarabb megvan az edzés, nem fázunk meg. Figyelembe kell azt is vennünk, hogy ezek esetén kevésbé intenzív az erős rész, hiszen a pihenés is mozgás. A kitűzött cél a másik fontos szempont. Ahogy közeledik a kitűzött verseny (vagy versenyidőszak), egyre inkább előtérbe kerülhetnek a résztávos edzések. Itt már közel maximális teljesítményre futhatjuk a kijelölt távokat. Ekkor sem érdemes teljesen elhagyni az intervall-edzést vagy iramjátékokat, a változatosságot próbáljuk fenntartani.

Reméljük ezzel az összefoglalóval sikerült egy kis támpontot adnunk az edzéstípusok közötti eligazodáshoz, valamint az edzésprogram megtervezéséhez!

Dr. Aradi Bernadett

Mozaik Med futóedző - Debrecen