mozaikmed.hu - 2020-09-17 21:34

A tél és a hideg beálltával egyre többen hagyják abba a rendszeres futást a szabadban, pedig a futásnak ebben az évszakban is megvannak a szépségei. Többek között a csodálatos téli táj, a város fényei, ami ilyenkor hamarabb kirajzolódik a korai sötétedés miatt.
Tévhit, hogy a téli időszakban való futás megfázást okoz. Ha betartjuk az írott és íratlan szabályokat, és jó tanácsokat akkor nem fogunk megbetegedni. Továbbá friss levegőn edzünk, természetes talajon és természetes fényekben! Nem kell „beszorulnunk” az ilyenkor zsúfolásig megtelt konditermekbe.
Fokozottan figyeljünk oda a helyes légzéstechnikára, az orron beáramló levegő már melegen jut a tüdőbe. A rendszeresen szabadban futók szervezete pedig fokozatosan alkalmazkodik az egyre hidegebb időjáráshoz. A kialakuló betegségek a nem megfelelő felkészültségből adódhatnak. Gondolok itt arra, ha valaki ilyenkor kezd el futni vagy a nem megfelelően öltözik fel.

Futóruházat:

A leglényegesebb dolog az öltözködéssel kapcsolatban, hogy rétegesen öltözködjünk. A testtel közvetlenül érintkező darab, ami legalul van az egy nedvességet elvezető technikai ruhadarab legyen. Semmiképp sem pamutpóló, ami magába szívja és magába tartja a nedvességet.

Futódzseki:
A legideálisabb a speciálisan erre a célra kifejlesztett dzseki, mivel egy olcsóbb minőségű esőkabát nem engedi ki a nedvességet, így edzés végére nagyon vizesek leszünk, így nagyobb a megbetegedés esélye.

Futónadrág:
A futónadrágokból ebben az időben ajánlottabb a vastagabb viselet. A sportboltokban a nadrágok címkéjén fel vannak tüntetve, hogy milyen időre és hány fokig ajánlják. Érdemes ezeket figyelembe venni vásárláskor.

Sapka és kesztyű:
Ezek télen a hidegben alap tartozékai a futásnak, hiszen a végtagjaink hűlnek ki a leghamarabb, amit ezek a ruhadarabok védenek. A csősál használata is ajánlott!

Téli futócipő:
A téli futócipők melegebbek, vízállóbbak és bordázott talpúak. Melegebb és nagyobb súlyúak, mint egy nyári futócipő. Ha nincs, ilyen cipőd attól ne maradj otthon, csak kevesebb időt tölts az edzéssel! Ajánlott, de nem kötelező!

Fejlámpa:
A korai sötétedés és változékony terep miatt ajánlatos ez is.

Az ideális ruházatban szabadba lépéskor még fázunk, de 5-10 perc után kellemes a közérzetünk. 2-3 réteg ruhadarab elegendő, ha azok megfelelő minőségűek. Alulra technikai nedvességet elvezető felső/póló, polár pulóver és jó minőségű szélálló valamint jól szellőző futódzseki.

Bemelegítés:
Sokkal alaposabb legyen, mint a nyári időszakban, mivel akkor gyorsabban melegednek be az izmok és ilyenkor nagyobb a sérülésveszélye.
Ajánlott bemelegítő krém használata, ami segíti a vérkeringés felgyorsulását, de nem helyettesíti a bemelegítést.

Jó tanács:

  • Az edzetlen szervezetnek nagy megterhelést jelent a hidegben való futás és hőmérséklet csökkenés. Ezért fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a szabadtéri futáshoz.
  • Ne most dönts rekordokat! Ez egy alapozó időszak, amivel készülsz a tavaszi, nyári versenyszezonra.
  • Ha kimész futni ne állj sokáig egyhelyben. Mindig legyél mozgásban, ilyenkor kerüld a résztávos edzéseket pihenővel.
  • A futás utáni nyújtás ne sokáig történjen a szabadban. Érdemes plusz ruhadarabot magunkkal vinni az edzés utáni nyújtásra és ekkor felvenni.
  • A nyújtás fő részét érdemes otthon a melegben befejezni és utána egy hengerezéssel lezárni az adott napi edzést.
  • Amilyen gyorsan tudunk vegyünk meleg fürdőt és száraz ruhadarabokat magunkra.
  • -15 fokig ajánlatos kint futni a szabadban szélmentes időben.
  • A folyadékpótlás ilyenkor is fontos! 

Tarts velünk a téli Közösségi Futásainkon és a Hivatalos edzéseinken!


Valu Tibor

Mozaik Med Team futóedző - Nyíregyháza