MozaikMed - 2021-01-13 12:26

Pecséri – Baranyi Szilvia vagyok, dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem diplomámat. Jelenleg a Testnevelési Egyetem Sport-specifikus dietetikus hallgatója vagyok és a Táplálkozástudományi MSC képzésben is részt veszek.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem diplomámat. Jelenleg a Testnevelési Egyetem Sport-specifikus dietetikus hallgatója vagyok és a Táplálkozástudományi MSC képzésben is részt veszek. Mindig is foglalkoztatott az egészséges táplálkozás és mozgás. Három gyerekes édesanyaként, egy aktívan sportoló férj feleségeként minden napom szerves részét képezi az egészségtudatos táplálkozás. Fontosnak tartom, hogy helyes mintával szolgáljunk gyermekeinknek és ezzel egy időben védjük saját egészségünket is.

Az egészséges életmód nagyon divatos téma manapság. Az interneten rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó információ áll rendelkezésünkre. Szeretnénk bombaformát elérni és lehetőleg azonnal. Sokszor elfelejtjük, hogy a jelenlegi állapotunk is, évek alatt jött létre, így fontos, hogy türelmet gyakoroljunk és szakember segítségét kérjük. Tudományosan igazolt tény, hogy a táplálkozás nem csak az egészségükre, hanem a sport teljesítményünkre is hat. Az élsportban már felismerték a táplálkozás fontosságát, így az alapozó és a verseny időszakban is dietetikus támogatásával javítják eredményességüket. Egy gondosan megtervezett étrendi stratégia hozzájárul az edzés sikerességéhez, javítja a teljesítményt és a regenerációt, csökkenti a betegségek kialakulásának a kockázatát és segít megelőzni az edzés során fellépő gyomor-bélrendszeri panaszokat. Fontos szempontok a sportolói étrendtervezésnél a sportoló egyéni céljainak megfelelő energia-, szénhidrát-, fehérje-, zsír-, vitamin és ásványianyagbevitel és a megfelelő hidratáció biztosítása. Az étkezések időpontját és minőségi összetételét az edzésekhez kell igazítani, periodizálni.

Mindezt sport-specifikus dietetikus segítségével érdemes megvalósítani, amatőr sportolók esetében is. Ne feledjük el, hogy az evés és a mozgás is örömforrás. Ha túl szigorú egy diéta, vagy túl kemény az edzés, akkor hamar belefáradunk és feladjuk. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy egyénre szabott, hosszútávon tartható étrendi és életmódi célokat határozzunk meg. Soha nem késő belevágni az életmód váltásba és kitartással remek eredményeket érhetünk el!

Elérhetőségeim:

https://www.facebook.com/PecseriBaranyiSzilvia 

https://www.instagram.com/pecseribaranyiszilvia/